ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

press to zoom
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

press to zoom
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

press to zoom
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

press to zoom
1/13

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

______________________________________________________________

ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

του John Osborne

(Αρχικός τίτλος του έργου: Look Back in Anger=Κοίτα πίσω με Θυμό)                                                 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιλογή Δραματολογίου-Μετάφραση:

Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία:

Θοδωρής Βουρνάς

Παίζουν:

Παναγιώτης Κουρτέσης             

Λία Τσάνα            

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος            

Κατερίνα Αντζουλάτου

Πάνος Τζίνος

Κινησιολόγος-βοηθός σκηνοθέτη:

Ντέπυ Γοργογιάννη

Σκηνικά-Κοστούμια:

Αρετή Μουστάκα

Σχεδιασμός Φωτισμών:

Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική επιμέλεια-σχεδιασμός ήχου:

Γιώργος Αντωνίου

Φωτογραφίες:

Ελένη Φράγκου

Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων:

14,00 Ευρώ (Κανονικό),

10,00 Ευρώ (Μειωμένο),

5,00 Ευρώ (Ατέλεια)

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

viva.gr

 

aggelonvima.gr 

 

και στο ταμείο του θεάτρου με κάρτα πιστωτική ή χρεωστική

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Τηλ. 210-5242211

TO ΑΓΓΕΛΩΝ BHMA είναι χώρος COVID FREE. Τις παραστάσεις, οι οποίες δεν έχουν διάλειμμα, παρακολουθούν άτομα εμβολιασμένα και νοσήσαντα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά και δελτία ταυτότητας. Τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Το έργο αυτό του 26χρονου και πρωτοεμφανιζόμενου John Osborne ανέβηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 8-5-1956 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου και χαρακτηρίστηκε ως «η νάρκη που τίναξε στον αέρα την θεατρική πραγματικότητα με τα κομμάτια της να ξαναπέφτουν σε μία γη που ποτέ πια δεν θα ήταν η ίδια.»

Οι βασικές τομές που το Look Back in Anger εισήγαγε ήταν ότι μετέφερε την θεατρική δράση από τα συνηθισμένα σαλόνια «στην κουζίνα», έφερε στο θεατρικό προσκήνιο εικοσάρηδες πρωταγωνιστές σε μνημειώδεις ρόλους και έβαλε τους θεατές μπροστά στα προβλήματα μιας ολόκληρης μεταπολεμικής γενιάς που η έλλειψη κάθε προοπτικής την είχε φέρει σε σημείο κοινωνικής έκρηξης.

Ακόμη, κατέγραψε την απεικόνιση της ζωής αυτής της γενιάς με λόγο άμεσο, ωμό, αλλά και τρυφερό, ακόμα και ποιητικό βάζοντας μαζί στο τραπέζι θέματα εντελώς διαφορετικά, όπως το σεξ, ο πόλεμος των τάξεων, η θρησκεία, η πολιτική, ο τύπος, η νοσταλγία για την Αγγλική ταυτότητα που χανόταν, και -όλα αυτά- με έναν τρόπο πρωτοφανή για την εντελώς απροσποίητη απλότητα, την ορμή, την αλήθεια και την γνησιότητά του.

Με αυτό του το έργο, ο Osborne επηρέασε και άνοιξε δρόμο για συγγραφείς του βεληνεκούς των Harold Pinter, David Hare, Simon Stevens, Sheilagh Delaney, Arnold Whesker και άλλων πολλών.

Στο Look Back in Anger,  η γενιά των «οργισμένων» εκπροσωπείται από τέσσερις νέους. Τον Τζίμμυ, που μιλάει με το στόμα και την ψυχή του ίδιου του συγγραφέα. Ο Τζίμμυ είναι μορφωμένος, ευφυέστατος και ανυπότακτος. Ζει  φανερά κάτω από τις δυνατότητές του και αυτό τον συνθλίβει. Ο Τζίμμυ είναι παντρεμένος με την Άλισον, την οποία συνήθως χρησιμοποιεί σαν αποδέκτη της ηχηρής αντίδρασής του στην κοινωνία και τους κανόνες της. Η Άλισον είναι μοναχοπαίδι μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλωμένη στην Ινδία. Ερωτεύτηκε παράφορα τον «διαφορετικό» Τζίμμυ και τον παντρεύτηκε παρά την έντονη άρνηση των γονιών της. Ο Τζίμμυ και η Άλισον ζουν σε μια σοφίτα της κακιάς ώρας.

Σε ένα δωμάτιο δίπλα τους μένει ο Κλιφφ, αδελφικός φίλος του Τζίμμυ, πιο συμβιβασμένος με την κατάσταση από αυτόν, αγνός, πράος, καλόψυχος, με εξισορροπιστική στάση, χιούμορ και πολλή αγάπη για το ζευγάρι. Στην ζωή των τριών εισβάλλει απροειδοποίητα η Έλενα, «φίλη» της Άλισον που έρχεται να την βρει επειδή «θέλει το καλό της». Για το «καλό» της Άλισον, η Έλενα φέρνει από το Λονδίνο τον ευπατρίδη και Άγγλο παλαιάς κοπής  πατέρα της Άλισον,  για να «σώσει» την κόρη του από τον «αγροίκο» Τζίμμυ. Ο ερχομός, αλλά και τα σχέδια, της Έλενας ανατρέπουν την ζωή στην σοφίτα και οι καταιγιστικές εξελίξεις δεν αργούν.

17η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021 -2022