press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/15

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

______________________________________________________________

ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ

του John Osborne

(Αρχικός τίτλος του έργου: Look Back in Anger=Κοίτα πίσω με Θυμό)                                                 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιλογή Δραματολογίου-Μετάφραση:

Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία:

Θοδωρής Βουρνάς

Παίζουν:

Θάνος Κρομμύδας

Μανταλένα Παπαδάτου                                                          Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος                                              Έλενα Σαλαμπάση                                                                  Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη:

Στέλλα Καράπτη

Κινησιολόγος:

Ντέπυ Γοργογιάννη

Σκηνικά-Κοστούμια:

Αρετή Μουστάκα

Σχεδιασμός Φωτισμών:

Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική επιμέλεια-σχεδιασμός ήχου:

Γιώργος Αντωνίου

Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν

Το έργο αυτό δεν γίνεται να το εγκαταλείψεις. Αν έχεις την ευλογία να το πιάσεις κάποια στιγμή στα χέρια σου, αυτό το ίδιο σε «αναγκάζει» να το ψάξεις κι άλλο, κι από άλλο δρόμο, και με άλλο τρόπο, και με άλλους ανθρώπους. Και πάντα ακούς να βγαίνουν από μέσα του κι άλλες φωνές, ίσως συγκλονιστικότερες, αλλά, σίγουρα, από πιο μεγάλα βάθη, στα οποία το ίδιο σε καλεί να χωθείς. Πρόκειται για το έργο ενός 26χρονου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, του John Osborne, που ανέβηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 8-5-1956 -κοντά εβδομήντα χρόνια πριν- στο Royal Court Theatre του Λονδίνου και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως «η νάρκη που τίναξε στον αέρα την θεατρική πραγματικότητα με τα κομμάτια της να ξαναπέφτουν σε μία γη που ποτέ πια δεν θα ήταν η ίδια.» Με επαναστατικό λόγο, με μνημειώδεις ρόλους για εικοσάρηδες ηθοποιούς, μιας γενιάς σε σημείο κοινωνικής έκρηξης, το έργο μιλάει με λόγο άμεσο, ωμό, αλλά και τρυφερό και απροσδόκητα ποιητικό για το σεξ, τον πόλεμο των τάξεων, την θρησκεία, την πολιτική, τον τύπο, τη νοσταλγία για την χαμένη ταυτότητα μιας πατρίδας, και -όλα αυτά- με έναν τρόπο πρωτοφανή για την εντελώς απροσποίητη απλότητα, την ορμή, την αλήθεια και την γνησιότητά του. Είναι ένα έργο παγκόσμιο και, γι αυτό, πέρα από τον χρόνο και τους περιορισμούς του.

Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ πρωτοάγγιξε τα ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ το 2019. Έκτοτε με κορονοϊό ή χωρίς, με lockdown ή χωρίς, ποτέ δεν το άφησε από τα χέρια του. Σήμερα, τον Μάρτιο του 2022, υποκύπτει και πάλι στην ίδια ανίκητη γοητεία του και εξακολουθεί να το ψάχνει, χωρίς διάλειμμα, σε μια ΤΡΙΤΗ εκδοχή! Το ξαναφέρνει στην σκηνή του σκηνοθετημένο από τον ΙΔΙΟ, αιώνια γοητευμένο, σκηνοθέτη, ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ με εντελώς καινούρια πρόσωπα. Πάντα με εικοσάρηδες, ταλαντούχους και φλογερούς νέους ανθρώπους, τα ΟΡΓΙΣΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ ξαναπερνούν το κατώφλι του και, μέσα από ΤΟ ΙΔΙΟ σκηνικό, αλλά μέσα από άλλες ματιές, άλλο ψάξιμο, άλλες φωνές θα μάς φέρουν για ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ μπροστά σε μιαν άλλη «οργή». 

Από τις 4 Απριλίου 2022, ένας άλλος πληγωμένος και ασυμβίβαστος Τζίμμυ, μία άλλη γλυκειά και συγκαταβατική Άλισον, ένας άλλος καλοπροαίρετος και εξισορροπιστής Κλιφφ και μία άλλη αμφιλεγόμενη και φλογερή Έλενα θα είναι στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 μοχθώντας να μάς οδηγήσουν, μέσα από τους δικούς τους δρόμους  και μέσα από το δικό τους σκάψιμο, στην δική τους ΤΡΙΤΗ εκδοχή για το όνειρο και τον στόχο του πρωτοπόρου συγγραφέα.

17η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021 -2022