top of page

ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021-ΜΑΪΟΥ 2022

ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΙΣ ΦΥΣΙΝ ΤΟ ΑΓΟΣ

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΦΟΡΑ ΠΕΝΤΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: ΕΙΣ ΦΥΣΙΝ ΤΟ ΑΓΟΣ

  Διάρκεια Δράσεων: Aπό 1 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Μαϊου 2022

Νικολάου Αθηνά

 

Η Μεγάλη Μητέρα και άλλες Γονιμικές Ιστορίες

23 Δεκεμβρίου 2021 - 28 Ιανουαρίου 2022

 

Έργα μεικτής τεχνικής, από μαλακά υλικά, πρωτοκάρπια, πρωτογενής καρπούς ενσωματωμένους με υφάσματα, χαρτιά, χαρτόνια, γύψινα μέρη. Πλέγματα από διάφορες μαλακές και σκληρές ύλες, συρμάτινες κατασκευές τοποθετημένες πάνω και μέσα στις μεγάλες γλυπτικές μορφές, υλικά της καθημερινότητας που μετασχηματίζονται. Επιτοίχια γλυπτικής ζωγραφικής, μεικτής τεχνικής με έντονο ανάγλυφο και αντίστοιχα υλικά.

 Γιορτάζοντας το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

 Με αυτήν την ενότητα έργων της, η Αθηνά Νικολάου αντλεί τις φορμαλιστικές της αφορμές από όλα τα μυθοποιητικά πλέγματα των σαμάνων των βόρειων λαών, των αρχαίων Θρακιωτών και αργότερα των Χριστιανών, που γιόρταζαν μέσα στο χιόνι και την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, την επερχόμενη υπόσχεση αφθονίας της κοιμισμένης Φύσης, της Γαίας που κοιμάται και ονειρεύεται την Άνοιξη. Ωστόσο οι επιλογές των υλικών της αποτελούν μια πρόκληση για την ίδια την αντίληψη της πλαστικής Γλυπτικής. Διότι η καλλιτέχνις που ωρίμασε μέσα στο εργαστήριο του Φώτη Χατζηιωαννίδη και μετά από σκληρές μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο, έχει πίσω της μια μεγάλη διαδρομή διαχείρισης πατροπαράδοτων ισχυρών υλικών, όπως χυτευμένο μέταλλο και κεραμικά υλικά.

 

Φτάνοντας, λοιπόν, στις σημερινές της επιλογές, από μαλακά υλικά και πρωτογενείς καρπούς, δεν αφίσταται στην πραγματικότητα από τον τρόπο που δουλεύει τις φιγούρες. Και τούτο επειδή το βασικό σχέδιο και η οργάνωση παραμένουν σταθερά. Δεν καταφεύγει σε εφήμερες λύσεις τύπου Manjoni, αλλά συνομιλεί με δημιουργούς που κατέφυγαν με τεράστεια επιτυχία σε τέτοιες λύσεις, όπως ο Σκυλογιάννης, ο Χαρβαλιάς ή η Πολίτη. Πίσω από τα υφάσματα  και τα πρωτοκάρπια, κρύβεται εμμονικά η δυναμική σύγκλιση ενός γιγάντιου ύψιλον (Y). Το οποίο συνάγει τις διαγώνιες σε μια ισχυρή συνιστώσα που στοχεύει την γη, το έδαφος ενώ υποκρύπτει μια στάση προσευχής με τα χέρια ανοιχτά προς τον Ουρανό. Όλα τα τόρσι φέρουν την Έω, το πρώτο χειμωνιάτικο φώς, όπως το δώριζε ο προχριστιανικός Εωσφόρος, καθώς τα ωμά χρώματα παραπέμπουν κατευθείαν στα φυλετικά σύμβολα.

 

Η Νικολάου με τις δύο τελευταίες ατομικές της εκθέσεις κατορθώνει να συγκεράσει μέσα από πολύ ισχυρές λύσεις την πλέον παραδοσιακή γλυπτική με τα ζητήματα αφαίρεσης που αιτείται επιτακτικά  ο Μοντερνισμός.

Αθήνα, Δεκέμβριος 2021

 

Ρεγγίνα Αργυράκη

Τζίνη Γεννηματά

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

  athenan@hotmail.com

 www.athenanikolaou.eu

                                                     

 Η Αθηνά Νικολάου είναι εικαστικός της συμπαγούς γλυπτικής, της ζωγραφικής επιφάνειας και των κατασκευών. Ιδιαίτερα την απασχολούν ζητήματα χώρου και πλαστικότητας με αφετηρία αφηγήσεις βασισμένες σε εμπειρίες προσωπικές, πάνω σε  μεταφορικές και χρηστικές τελετουργικές χειρονομίες, με έμφαση στην επαφή με τον πραγματικό μύθο, τη δοξασία, την λατρευτική διάθεση και την ενσώματη πράξη μέσω των εφήμερων παρεμβάσεων, μέσα στην πόλη και τις καθημερινές τροχιές. Διδάσκει καλές και εφαρμοσμένες τέχνες.

 

Υπ. Διδάκτωρ στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., τομέας ΙΙΙ, 2019 – 2021.

Κάτοχος MFA degree στη Γλυπτική (Master in Fine Arts) at the Edinburgh College of Fine Arts Heriot-Watt University, U.K.

Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/κης.

Υπότροφος εξωτερικού του Ι.Κ.Υ

Εκπαίδευση

2019/2 εκπαίδευση  ενηλίκων, Δήμος Ζωγράφου αντικείμενο Χειροποίητο Κόσμημα .

2018/19  επιτέλεση Σεμιναρίων Βιωματικής Έκφρασης Εικαστικών,συνεργασία Δήμος Ζωγράφου φορείς /σχολεία κλπ 

2002/17  Εργαστηριακός Συνεργάτης, τμήμα Ε.Α.Δ.Σ.Α, Πανε/μιο Δυτικής Αττικής Αθήνας,γνωστικά αντικείμενα: Πλαστική, Ελεύθερο Σχέδιο, Κεραμική/Σχεδιασμός Αντικειμένου.

2007/11  ιδιωτική σχολή Athens  Metropolitan,αντικείμενα: Μικρογλυπτική,  Ελεύθερο Σχέδιο/Χρώμα, Σύνθεση 3Διάστατου Χώρου/ Σύνθεση 2Διάστατου Χώρου.

2000/04  αναπληρώτρια καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλλιτεχνικών μαθημάτων. 

 Ατομικές εκθέσεις

2021/22    “Η Μεγάλη Μητέρα και άλλες Γονιμικές Ιστορίες”  Έκθεση Γλυπτικής στο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, σε Επιμ. Ρεγγίνα Αργυράκη, Τζίνη Γεννηματά.

2016    “A velvet to fly and a sating to swing”, Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, γλυπτική εγκατάσταση επιμέλεια Ρεγγίνα Αργυράκη και Τζίνη Γεννηματά.

2007    3, 14 art Gallery, Λεμπέση 3 και Μακρυγιάννη. 

2004    Elements Gallery, Δεινοκράτους 78, με γλυπτική και κατασκευές, στην  Aθήνα.

Ομαδικές εκθέσεις/δράσεις

2021. ' Ο πόλεμος των κουμπιών" επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης, Μοναστηράκι.

2021 και 2020 εκθέσεις Χειροποίητου Κοσμήματος , Βίλα Βουγά

2019-20  “Don’t  hate the Monster”, εργοστάσιο Καρχαμάνογλου

2019  Εικαστική Performance, Χώρος Μπερντές.

2018 Κεραμική, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 2017 Le Petit Paris, Σταθμός Πελοποννήσου, Αθήνα.

2017 Prisma Gallery, Πειραιάς.

2016 Αρχαίος Ικέτης-Σύγχρονος Πρόσφυγας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 2016 ‘For us only not’, The Art Loft, Αθήνα.

2015 Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico, Βόλος.

2013  Prisma Gallery, Πειραιάς.

2013 Manifactura, Αθήνα.

 2013 Urbs Corpus Anima, Manifactura, Αθήνα.

2012 Inter Alios, ΟpenShowstudio,Αθήνα.

2012 Prisma Gallery Πειραιάς.

2012  Ritorno aI Mediterraneo, Spazio Tadini, Milano.

Συνεργασίες

2021/22 Polis View Web Radio, εκπομή PoliPop.                 

2010/17 Λογοτεχνικό περιοδικό Αργοναύτης, Αθήνα.

Ομιλίες

2019 Δημόσια τέχνη/ Δημόσιος χώρος, Wyndham Grand Hotel, Athens.

2017 Η Γυναίκα Καλλιτέχνης στην Ευρώπη, Wyndham Grand Hotel, Athens.

2006-07 El Mundo, Κέντρο Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

bottom of page