top of page

Θεματική Ενότητα:

Τα -4- Vintage που αγαπάμε

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΤΑΪΝ 

 

Παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Robert Hichens (1933) που, το 1947, χρησίμευσε ως βάση της ομότιτλης βραβευμένης ταινίας του Alfred Hitchcock. Ο Hichens εμπνεύσθηκε από τις δικαστικές υποθέσεις των δολοφονιών δύο υψηλά ιστάμενων και  πλουσίων ανδρών από τις πολύ νεότερες  συζύγους τους, το 1889 με αρσενικό και το 1922 με πυροβολισμό μέσα στο ξενοδοχείο Savoy. Και οι δύο υποθέσεις είχαν συγκλονίσει συθέμελα την βρετανική κοινωνία.

Στην «Υπόθεση Παραντάιν» του Hichens, η γοητευτική κυρία Παραντάιν, ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος, κατηγορείται πως δηλητηρίασε τον σύζυγό της, έναν πλούσιο και επιφανή απόστρατο συνταγματάρχη και ήρωα πολέμου. Ο σερ Μάλκολμ Κην, νέος, ανερχόμενος δικηγόρος αντιδικιών, γόνος  προβεβλημένης και ιστορικής νομικής οικογένειας, με λαμπρές σπουδές και σοβαρές επιτυχίες στο ενεργητικό του, αλλά και σε επιτυχημένο γάμο με όμορφη και πνευματώδη σύζυγο,  προσλαμβάνεται για να υπερασπιστεί την κυρία Παραντάιν στο δικαστήριο. Καταλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή από τυφλό πάθος για την πελάτισσά του, οι συνέπειες του οποίου είναι τόσο ακραίες και καταστροφικές όσο το ίδιο το πάθος του.

Πρόκειται για ένα θεατρικό σκιαγράφημα για το πώς κινητοποιείται και λειτουργεί η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει και οπλίζει την Γυναίκα από τα βάθη των αιώνων, από την Αρχή της Δημιουργίας. Και, αλήθεια, πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα;

 

Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Robert Hichens από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Παντελάκη,  Φωτεινή Τεντολούρη,  Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Κίτρινος, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής. Θάνος Κρομμύδας.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου 2023
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 18.00.

 

CHICAGO

της Maurine Dallas Watkins σε απόδοση και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

 

Πρόκειται για το θεατρικό έργο (1926)  που αποτέλεσε τη βάση για την ταινία-μιούζικαλ «Chicago» που, το 2002,  βραβεύτηκε με επτά Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο ΒΑFΤΑ. Τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ίσως διεθνώς, παρουσιάζεται στην σκηνή το πλήρες κείμενό του.

Με εργαλείο το τολμηρό και αιχμηρό της χιούμορ και την αδυσώπητη πένα της, η Maurine Dallas Watkins «χτυπά» τους θεσμούς της- θεωρητικά- δομημένης κοινωνίας της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης και του Αλ Καπόνε, οι οποίοι μαστίζονται από διαφθορά και ευνοιοκρατία και καυτηριάζει τους πάντες: την αστυνομία, τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, την οργανωμένη φιλανθρωπία, τις φυλακές, τους δημοσιογράφους και τον Τύπο και την τάση τους να προβάλλουν κοινούς εγκληματίες μετατρέποντάς τους σε είδωλα και πρότυπα.

Την ώρα που εκατομμύρια απλοί άνθρωποι κυνηγούν ασταμάτητα και με κάθε τρόπο το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ.

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Ρία Απέργη, Στέφανη Ιωάννου, Μαριλένα Καβάζη, Μάιρα Κατσαρού, Ελένη Κερολάρη, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Πλιάτσιος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Νίκος Στεργιώτης, Λίλη Τέγου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023         
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00.

 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΤΩΣΗ

του Nομπελίστα Ντάριο Φο σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Μαίης Σεβαστοπούλου.

Πρόκειται για ένα έργο-κόλαφο κατά της εξουσίας και για μία εκρηκτικής εμβέλειας σάτιρα που μόνο ο αιρετικός και βλάσφημος νομπελίστας Ντάριο Φο ξέρει να στήνει. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, επιλέγει ως αντικείμενό του την ιστορικά παντοδύναμη «Παρθένα» και μακροβιότερη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ την Α’ που κυριάρχησε σε όλο τον γνωστό κόσμο τον 16ο αιώνα.

Από την παράσταση παρελαύνουν επίδοξοι δολοφόνοι, εραστές της μιας βραδιάς, σύμβουλοι και υπουργοί που δεν ξέρουν αν αύριο θα ζουν, αλλά και μία ανεκδιήγητη μάγισσα-αισθητικός με γιατροσόφια που τάζει στην βασίλισσα την αιώνια νεότητα με τραγελαφικές συνέπειες (ρόλος που ο Ντάριο Φο έγραψε για τον εαυτό του!).

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι: Μαρία Μακρή, Γωγώ Βογάσαρη, Νίκος Πανόπουλος, Θοδωρής Κασαπίδης, Βασίλης Βασιλείου, Χαράλαμπος Ουστόγλου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου 2023
Η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20.00.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ

του Νομπελίστα Τζων Στάινμπεκ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

 

Τέλος, θα επαναληφθεί για μικρό αριθμό παραστάσεων η περσινή επιτυχία του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ «Ανατολικά της Εδέμ» σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Ανδρονίκης Αβδελιώτη.

Πρόκειται για το ομότιτλο έπος του νομπελίστα Τζων Στάινμπεκ, το οποίο εκτυλίσσεται στα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, στο οποίο, με βάση την ιστορία του Κάιν και του Άβελ σε ιδιοφυή συνδυασμό με την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, κάθε ένας από τους ήρωες δίνει την προσωπική του συγκλονιστική μάχη παλεύοντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό και διεκδικώντας μέσα από προσωπικά διλήμματα, τραύματα, ενοχές και συμπληγάδες την κάθαρση, την θέση του στη ζωή και την προσωπική του δικαίωση.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Περικλής Αλμπάνης, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Λένα Μπαμπασάκη, Νεκτάριος Μάστορης, Αλεξάνδρα Στεργίου, Απόστολος Τζίκας

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2023.           
Θα παίζεται κάθε Παρασκευή στις 20.00 (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων).

 

Χώρα αναφοράς – Αλγερία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΥΣ

του Abdelkader Alloula

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, κάθε χρόνο επιλέγει μία χώρα θεατρικά «παρθένα» για τους Έλληνες θεατρόφιλους, ερευνά τη θεατρική της παραγωγή και συστήνει έργα συγγραφέων της. Μέσω αυτής της καινοτομίας, οι Έλληνες θεατρόφιλοι έχουν έρθει σε επαφή με εξαιρετικά θεατρικά έργα και με σημαντικούς συγγραφείς από την Ινδία, την Νότια Αφρική, την Μαλαισία, την Αυστραλία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.ά.

Φέτος, ως χώρα αναφοράς του, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ επέλεξε την Αλγερία και το κείμενο του σπουδαίου συγγραφέα και θεατρανθρώπου Abdelkader Alloula με τίτλο «Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους», που θεατροποίησε και σκηνοθετεί η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

Ο Abdelkader Alloula σε ηλικία πενήντα πέντε ετών και σε πλήρη δημιουργική ακμή, δέχθηκε βγαίνοντας από το σπίτι του ένοπλη επίθεση φανατικών τρομοκρατών της GIA, η οποία οδήγησε στον θάνατό του. Ακριβώς στα τριάντα χρόνια από αυτόν τον θάνατο, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ τιμά αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο και το έργο του.

Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο 2024.

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, Σατωβριάνδου 36, Αθήνα τηλ. 2105242211 Κιν. 6947686019 

 info@aggelonvima.gr και margaritadalamaga@gmail.com

http://www.aggelonvima.gr

bottom of page